Pomlađivanje lica masnim stanicama (lipofilling)

Kirurški zahvat

Lipofilling

Prilikom starenja dolazi do opuštanja kože lica i gubitka volumena masnog tkiva, što najviše dolazi do izražaja u području obraza te oko očiju.  Pomlađivanje vlastitim masnim stanicama danas spada u najmodernije načine trajne rejuvenacije lica, čime se dobiva dvojaki efekt – masne stanice se odstranjuju sa kritične zone (npr. trbuha, bedra ili leđa) i prenose u područje gdje je potrebno nadoknaditi volumen, kao npr. regija obraza, podočnjaka, sljepoočnice ili brade. Također, istim se načinom može povećati i volumen usnica, čime se postiže trajni rezultat. Postupak se bez straha može ponavljati više puta, ukoliko se ne postigne željeni volumen u prvom tretmanu.

Prije operacije

Ukoliko se zahvat radi samo na jednoj regiji (npr. bradi ili usnicama), moguće je izvesti ga u lokalnoj anesteziji. U slučaju da se radi u općoj anesteziji, potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, biokemiju i koagulogram, kao i EKG.mple text

Anestezija

Operacija se izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji, uz minimalnu poslijeoperacijsku nelagodu.

Operacija

U prvom dijelu operacije liposukcijom se odstranjuju masne stanice sa ciljane kritične zone (npr. trbuh, struk, bedra ili bokovi) te se centrifugiranjem u posebnom aparatu odvajaju od viška tekućine. Potom slijedi priprema za prijenos u željeno područje lica, gdje je potrebno nadomjestiti volumen. Pritom se najveća pažnja pridaje očuvanju vitalnosti samih masnih stanica, čime se postiže maksimalan uspjeh njihovog preživljenja u novoj regiji (očekivani trajni volumen je oko 60-70% prenesenog volumena, radi resorpcije dijela masnih stanica). U završnom dijelu operativnog zahvata transferiraju se masne stanice u željeni dio lica, gdje se nadomještanjem volumena dobiva efekt pomlađivanja i svojevrsnog podizanja tkiva.

hrCroatian